Blogging fra pasientsengen – ikke bare et onde

Til Sunnaas sykehus HF kommer pasienter med komplekse funksjonstap etter sykdom og skade. Mange av dem blir på sykehuset i månedsvis, og mange kommer langveisfra. En blogg – eller andre former for sosiale medier – er en god måte å holde kontakten med venner og familie, samtidig som den gjør det mulig å holde omverdenen orientert om egen situasjon. Flere av våre pasienter eller pårørende bruker blogg til å dele egne erfaringer med andre i samme situasjon, skriver kommunikasjonsdirektør ved Sunnaas sykehus HF, Nina Olkvam.

Vi ved Sunnaas sykehus HFer positive til dette. Vi ser at mye av innholdet i disse bloggene formidler god informasjon om Sunnaas sykehus HF og våre pasientgrupper og/eller deres pårørende. Derfor ønsker vi ikke på noen måte å begrense dette. Vi har også lagt ut lenker til flere av disse bloggene på våre nettsider www.sunnaas.no.

Problemfritt er det riktignok ikke. Vi har ved flere anledninger måtte lese om negative enkeltepisoder ved sykehuset.  Vi har vært nødt til å gå inn og korrigere i tilfeller der våre ansatte har vært navngitt uten deres viten og tillatelse. Kontinuerlig overvåkning av blogger er alfa omega.

Klare retningslinjer som verner om enkeltansatte og andre pasienter er avgjørende for å unngå negative episoder. Alle nye pasienter ved Sunnaas sykehus HF får ved ankomst til sykehuset utdelt våre retningslinjer som i korthet går ut på følgende:

  • Ikke vis bilder eller skriv på en slik måte at du identifiserer andre uten at de har gitt deg eksplisitt tillatelse på forhånd
  • Hvis du er i tvil om noe er sensitivt – ikke skriv om det.  Det er bedre å skrive litt for lite enn litt for mye
  • Hvis du er sint eller opprørt – la det du skriver ligge noen dager før du publiserer det. Når det først er publisert, er det for sent å angre

Et A4-ark med disse retningslinjene og generelle huskeregler ligger på alle pasientrom.

Det er også viktig at våre ansatte vet om disse retningslinjene og at de vet at det er mulig å korrigere i forhold til dette.

Det vi imidlertid ikke kan gjøre noe med, er negative personopplevelser gjennom et opphold på sykehuset. For de aller fleste av våre pasienter er et opphold på Sunnaas sykehus HF fylt med en rekke opp- og nedturer. Dette er helt naturlig med tanke på de alvorlige skadene/sykdommene våre pasienter har. Noen av våre ansatte føler seg usikre når de behandler pasienter som blogger aktivt.

Vi kan alle ønske oss tilbake til den tiden da ”dagboka” med en liten hengelås var et vanlig medium for å dele egne erfaringer, men vi må forholde oss til virkeligheten. Blogger og andre sosiale medier har blitt en del av vår utfordrende mediehverdag, og noe vi ikke kan lukke øynene for. Vi har få muligheter for å begrense bruken og vi har ingen mulighet for å nekte.

Derfor er bevisstgjøring vårt viktigste verktøy og det må brukes mye og ofte.

 

Artikkelen er skrevet av Helsenorge Beta

Emneord: | | | |