La mobiltelefonen måle helsen din

Kilde: mylapka.com

At mobilen kan brukes til mer enn telefonsamtaler og å sende tekstmeldinger, er ingen nyhet.  Men også websurfing og bruk av nettløsninger er gårsdagens nyheter.  Nå kommer det stadig mer tilleggsutstyr og applikasjoner som gjør deg i stand til å overvåke og logge både din egen helsetilstand og omgivelsene du er i.

Én ting er app’s som du selv må registrere data i  – slike finnes i et stort antall allerede. Men nå kommer det på markedet ulike former for tilleggsutstyr som kan kobles til smarttelefonen eller nettbrettet og som overvåker og registrerer data automatisk. For den som ønsker kontroll over sine helse- og miljødata, kan helsehverdagen bli enklere.

Data, data og mer data…

Mosjonister har allerede i flere år hatt muligheten til å koble mobilen trådløst til pulsbelter og sensorer for logging av puls, tråkkfrekvens og antall skritt.  GPS-funksjonaliteten logger distanse, rute og høydeprofil. Dette kan lagres i telefonen som en treningsdagbok eller overføres til web for videre analyse og deling med andre. Strava er for tiden ett av de hurtigst voksende nettsamfunn for  syklister.

Men nå kan smarttelefonen din også hjelpe deg med mer helsespesifikke målinger.  Du kan få en elektronisk vekt til å kommunisere trådløst med telefonen din. En egen app viser deg vekt, kroppsfettprosent og beregnet BMI. Du har oversikt over tidligere målinger, slik at du kan følge utviklingen over tid.  Og ja – den har også mulighet for å dele vekten din på f.eks. Facebook.

Elektronisk utstyr for blodsukkermålinger har vært i handelen i mange år – også løsninger hvor resultatene kan lagres i telefonen.  Nå får du også blodsukkermåler som tilleggsutstyr til telefonen.  Også her finnes en applikasjon med et stort antall logg- og rapportfunksjoner (Men du må fortsatt stikke hull for å få fram testdråpen…)

Utstyret blir også mer og mer nøyaktig. Produsenten av termometeret ThermoDock, som kan kobles til telefonen, oppgir en nøyaktighet på inntil ± 0.19 °C ved gjentatte målinger.

Snart kommer det blodtrykksmålere som kan kobles til telefonen, slik at du selv kontrollere og monitorere blodtrykket. Det utvikles utstyr for EKG-måling for hjemmebruk, med lagring av kurve i mobiltelefonen. Resultatene kan du lagre eller sende dem over til fastlegen i forkant av din neste legetime.

Det finnes til og med en applikasjon som viser røntgenbilder (!), men vi tør ikke gå god for kvaliteten på denne…

Miljøovervåking

Hvis du også ønsker kontroll med det eksterne miljøet du befinner deg i, kan du også bruke smart-telefonen din som et miljøovervåkingsvektøy.

Tør du gå ut uten å vite nivået på radioaktiv stråling der du er? Med en Radiation Detector koblet til smart-telefonen kan du være forberedt. Resultatene kan du laste data opp to Twitter, Facebook eller Google Maps, der du kan lage  kart med oversikt over strålingsutsatte områder som du kan dele med andre.

Ønsker du enda flere miljødata? Løsningen Lapka, som snart kommer på markedet, gir deg enda flere muligheter. I tillegg til radioaktivitet har denne sensorer som måler nitratinnhold i mat og drikkevann, elektromagnetiske felt, temperatur og luftfuktighet rundt deg. Dataene kan du lagre i en miljødagbok, sammenlikne med standardverdier i ulike miljøer eller dele i dine sosiale nettverk.

Gjør slike gadgets helsehverdagen enklere?  Kan for mye data innebære støy i dialog mellom pasient og behandler?  Hvilken sensorteknologi ønsker du deg?

 

Glenn Melby
Helsenorge.no

Artikkelen er skrevet av Helsenorge Beta

Emneord: | | | | | |